Tonijn is heerlijk in sushi of door de pasta

Sushi is steeds populairder aan het worden en er zijn steeds meer vormen van sushi in restaurants verkrijgbaar. De nieuwste trend is sushi met tonijn. Tonijn is immers een heerlijke vissoort die echt het zoute kenmerk van de zee naar je bord brengt. En dat zet je aan het denken. Want waar kun je tonijn nog meer goed mee combineren? Wij geven je enkele voorbeelden van gerechten en nemen je mee in de wondere wereld van tonijn!

Probeer pasta met tonijn

De combinatie van pasta met tonijn is al eeuwenoud. De Italianen begonnen er al vóór de middeleeuwen mee met tonijn vers uit de zee. Ze trotseerden met hun vissersboten de gevaarlijke golven van het Mediterraans gebied, op zoek naar de beste vis voor de lekkerste, klassiek Italiaanse gerechten. Tegenwoordig halen we tonijn gewoon in de supermarkt terwijl we onze boodschappen doen. Een groot verschil, met een groot voordeel. Want met tonijn uit de supermarkt maak je in een handomdraai een heerlijke pasta met tonijn uit blik.

Maar met een pak gezonde volkorenpasta en een paar blikken tonijn ben je er nog niet. Wij raden aan om er een lekkere tomatensaus bij te maken. Wat je daarvoor nodig hebt zijn een blikje tomaten, oregano, een grote rode paprika, 2 tenen knoflook en een theelepeltje chilipoeder. Meng dit samen tot een geheel en voeg vervolgens je tonijn uit blik toe. Serveer vervolgens naar Italiaans gebruik de saus onder de pasta. Leg eerst een lepel met tomatensaus op de bodem van het bord en verspreid daarna de pasta bovenop de saus. Serveer de saus dus onder je pasta zoals de echte Italianen het doen en ‘pronto’! Eet smakelijk.

Kofte kruiden bij Sushi

Köfte is een vleesgerecht afkomstig uit het Mediterrane gebied. Bij het bereiden van het vlees maakt men gebruik van kofte kruiden om het vlees veel smaak mee te geven. Er bestaan verschillende kruidenmengsels die onder de noemer ‘kofte kruiden’ vallen. Toch hebben veel van deze mengsels overeenkomsten met elkaar. Zo kom je vaak paprikapoeder, kaneel en oregano tegen in jouw typische supermarkt kofte kruiden. Een echte smaakmaker dus! Maar wist je dat je deze kruiden ook goed kunt gebruiken bij het maken van sushi? Het is echt waar.

Laat het ons aan je uitleggen. Sushi liefhebbers herkennen kruiden zoals szechuanpepers, maanzaad en rode chilivlokken natuurlijk wel. Begin je echter over komijn of Aleppo-pepers in combinatie met sushi dan zul je verbaasde blikken zien. Dat vinden wij best raar, want ook deze kruiden maken sushi zo lekker. Maak bijvoorbeeld eens Maki sushi met nori en paprika. Voeg daar fijne paprikapoeder en een gram Aleppo-peper aan toe en je hebt een smaakexplosie op je bord liggen.
Dit zijn smaakcombinaties die je niet zo snel in sushi restaurants tegen zult komen. Dat maakt het ook een beetje eng om te proberen. Maar je weet niet wat je mist. Experimenteer vooral eens met dit soort kruiden en kom tot fijne combinaties die je nooit eerder hebt geproefd. Verras jezelf!